Advertentie
 
“Dr. Hovinds Creation Seminars” banner

Creatie index

Dr. dino
Seminarie 7    Vragen en antwoorden, deel b
Dr. dino
(dit seminarie werd gegeven in 2005)
(sommige delen van het oorspronkelijke gegeven seminarie blijken verwijderd in de Engelstalige uitgave,
dat wat hier wordt gepresenteerd is de onbewerkte versie)


  
        
“Het hart der verstandigen bekomt wetenschap, en het oor der wijzen zoekt wetenschap.”
        
    Spreuken 18:15  


Seminarie 7: Vragen en antwoorden  
(deel b)


Ga naar “Vragen en antwoorden” index pagina



 
Back to Main Index Over roodverschuiving (‘redshift’) en of dat geldt als een bewijs dat ’t heelal zich uitbreidt en miljarden jaren oud zou zijn...

Een vraag over roodverschuiving: “Bewijst dat niet dat ’t heelal zich uitbreidt? Bewijst dat niet dat ’t heelal miljarden jaren oud is?” Laat me dit uitleggen.

 
Go back Wat bedoelt men met roodverschuiving?

Wanneer licht door een prisma schijnt, wordt het gebroken tot de kleuren van de regenboog; rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Wanneer je sterrenlicht neemt en het laat schijnen door een prisma gemonteerd op een telescoop, het sterrenlicht wordt dan ook gebroken tot de kleuren van de regenboog; rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Men ziet wat brandt, want verschillende dingen branden in verschillende kleuren. Koper bijvoorbeeld geeft een groen licht weer. Iedere element heeft z’n eigen specifieke kleur. Men weet dan wat er in de ster is en wat brandt, naar aanleiding van de kleur van ’t licht. Je kunt veel van sterrenlicht leren. Echter, in de spectroscoop ziet men kleine zwarte lijnen weergegeven in ’t sterrenlicht, welke indiceren dat ’n bepaald element brandt, echter zijn ze ze naar ’t rood verschoven. Zie het middelste plaatje, de zwarte lijnen zijn verschoven richting ’t rood, de roodverschuiving.

 
Go back Doppler-effect

De vraag is, wat veroorzaakt dat de zwarte lijnen van deze sterren naar ’t rood zijn verschoven? Er zijn verschillende theorieën. De meest geaccepteerde en die wellicht als enige geleerd wordt op school, is dat roodverschuiving ontstaat door ’t Doppler-effect. Als je bij een railspoor staat en een trein komt op je af, dan wordt ’t geluid in elkaar gedrukt, en gaat de toon omhoog. Wanneer de trein je voorbijgaat wordt het geluid uitgestrekt, zodat de toon omlaag gaat. Het gaat ééééé úúúúú wanneer hij voorbij gaat. Het Doppler-effect. Dit gebeurt wanneer het geluid voorbij jou gaat, of jij voorbij het geluid, je krijgt ’t Doppler-effect, een verandering van toon. De theorie is dat als ’n ster op ons afkomt, dat de lichtgolven in elkaar worden gedrukt, een blauwverschuiving. Als ’t ons verlaat, een roodverschuiving. Licht wordt uitgestrekt. Da's de theorie. De echte oorzaak weet niemand zeker.

 
Go back Hoe betrouwbaar is het roodverschuiving verschijnsel voor het bepalen van afstanden?

Deze persoon zegt: “Dit was een vroeg teken dat roodverschuivingen betrouwbaar de afstand tot quasars bepalen. ’t Diagram toont een wijde verspreiding van helderheid bij iedere roodverschuiving. Of quasars zijn er in ’n extreme hoeveelheid van verschillende lichtsterktes of de roodverschuivingen geven geen afstanden aan.” Niemand weet zeker wat de roodverschuivingen veroorzaakt. De afstand tot sterren kan niet bepaald worden op basis van roodverschuivingen. Men zegt: “Omdat de roodverschuiving groter is, is die ster 0,3 miljard lichtjaren verder weg.” Heel veel fantasie gebaseerd op ’n klein beetje wetenschap. Deze persoon zegt in Sky and Telescope magazine: “De enige conclusie voor ons is dat sommige quasars relatief dichtbij zijn. Veel roodverschuiving treedt op door iets anders dan de uitbreiding van ’t heelal.” Eigenlijk weet hij niet wat de roodverschuiving veroorzaakt. Het kan zijn dat ze dichtbij zijn. Er is hier een goed boek, dat ik sterk aanbeveel: The Evolution Cruncher. Het telt 900 pagina's voor maar $5. Op pagina 52 een sectie over roodverschuiving en ’t Doppler-effect en wat ’t veroorzaakt. Dit kun je geven aan de middelbare scholieren. Een goede sectie over roodverschuiving.

Dit artikel zegt: “Quasars met ’n enorme roodverschuiving zijn gevonden in een spiraal melkwegstelsel met ’n veel lagere roodverschuiving.” Hoe kan één ster zich in een melkwegstelsel bevinden en allebei verschillende roodverschuivingen hebben, als dit afstand bepaalt? Ze zouden dezelfde roodverschuiving moeten hebben. Maar ze gaven toe dat deze quasar zich bevond in een melkwegstelsel met verschillende roodverschuivingen, met duidelijk dezelfde afstand. Ze zeiden: “Volgens de oerknaltheorie van ’t heelal zouden quasars zich aan de rand van ’t zichtbare heelal moeten bevinden. Veronderstelde superheldere zwarte gaten met 100 miljoen x de massa van de zon, omgeven met een schijf materiaal. Iets van het materiaal valt in ’t zwarte gat, wat een grote emissie van energie veroorzaakt.” Dit artikel zegt: “Ontdekking geeft kosmische puzzel.” Kan ’n verre quasar zich in ’n dichtbijzijnd melkwegstelsel bevinden? Dit veroorzaakte werkelijk een probleem. Hoe kunnen twee objecten verschillende afstanden hebben met dezelfde locatie? Het is echter geen probleem meer wanneer men zich realiseerde dat roodverschuiving geen betrouwbare maatstaf is om afstand te meten. Men is zo verlangend te zeggen dat ’t heelal een doornsnede van miljarden lichtjaren heeft, wat wellicht zo is. Maar ze gebruiken dat om te zeggen dat ’t heelal miljarden jaren oud is. Daar ligt het probleem. Als ze de Bijbel accepteren dan is er helemaal geen probleem. Dit artikel zegt: “Quasar met enorme roodverschuiving gevonden in ’n dichtbijzijnd melkwegstelsel met veel lagere roodverschuiving. Onopgeloste puzzel voor oerknal-astronomie.” Daar ben ik het mee eens. Wanneer je gelooft in de oerknaltheorie dan is dit een onopgeloste puzzel.

 
Go back De Hubble-constante

Een artikel in Science News: “Andere observaties indiceren dat ’t heelal 8,4 tot 10,6 miljard jaren oud schijnt te zijn. Gebaseerd op de Hubble telescoop, om afstanden tot verre melkwegstelsels te verkrijgen. Tanvir van de Cambridge University en z’n team gebruikten een 2-stappen methode om de Hubble-constante te schatten.” Wacht even, wie heeft hier wiskunde gehad? Je hebt variabelen in je vergelijking. Vermenigvuldig ’n variabele met ’n constante. Als één constante wijzigt, wijzigt het hele antwoord. De meeste afstandsberekeningen tot sterren zijn gebaseerd op de Hubble constante. Zij weten niet eens wat dat is. Die constante is een schatting. Dat verandert nogal ’t antwoord van je vergelijking. Is ’t heelal dus 8,4 miljard jaar oud, of 10,6? Ik debatteerde met Hugh Ross. Hij zei: “Het is 17,42 miljard jaar oud.” 17,42, hoe weet u dat? Sommige lesboeken zeggen 18. Andere weer 20 of 12. Verschillende getallen. Feit is dat ze ’t niet weten. Ze verzinnen gewoon de getallen. ’t Artikel gaat verder: “Men dient zeer voorzichtig te zijn met conclusies vanwege de Hubble-constante. Metingen hebben grote systematische fouten.” Een artikel in Discover magazine zegt: “Astronomen geloofden dat de Sluier, de resten van één van de best bestudeerde Supernova's, 2500 lichtjaren ver weg was en 18.000 jaren oud. Ze zaten er goed naast. De Sluier is slechts 1500 lichtjaren ver weg en 5000 jaar oud.” Dus 4 jaar geleden ontdekten ze dat ze verkeerde getallen hadden. Hoe weten we dan welk getal dan ook de juiste is? We dienen te zeggen: “Totdat ’t ongelijk van de Bijbel bewezen is, geloof ik het.”, dit in plaats van: “Wetenschappers zeggen dat ’t verkeerd is, daarom moeten wij de wetenschappers geloven.” Doe dat niet.

 
Go back Raad eens...?

“Zelfs de dichtstbijzijnde Cepheids zijn zo ver weg, dat ’t moeilijk is om de absolute afstand precies te bepalen. Alle verre afstanden in astronomische literatuur zijn alleen daarom al onderworpen aan ’n fout van 10%.” Veel dingen kunnen fouten in metingen veroorzaken, zoals met trigonometrie. Daar zitten enorme fouten in. De getallen zijn zo groot. De afstanden zijn zo ver. Je kunt ’t gewoon niet doen. Ze zeggen: “We weten dat de helderheid van een ster twee oorzaken heeft, afstand en absorptie van materiaal in de ruimte.” Ze kijken naar een ster: “Wauw, die is 4 miljard lichtjaren ver weg. En die daar is de helft minder helder. Dus die is 8 miljard lichtjaren ver weg.” Ze gebruiken de omgekeerde kwadratenwet. Logisch, als er niets tussenin is wat ’t licht absorbeert of verstrooit. Dat een ster flauwer is, betekent nog niet dat ’t verder is. Misschien is er iets tussenin zoals een stofwolk. De ruimte zit vol met dingen. Hij geeft toe: “In principe is het niet mogelijk om een accurate toebedeling tussen de twee te maken.” Halton Harp werd vervolgd omdat hij de roodverschuiving durfde te betwijfelen. Hij onthulde alleen de problemen met roodverschuiving. “Dan ben je ontslagen en kom nooit meer terug, tenzij je boete doet.” Je betwijfelt dingen niet, ze zijn heilig.

 
Go back Wat zegt de Bijbel?

De Bijbel in Jesaja 42 (v. 5): “God strekte de hemelen uit.” Jesaja 45 (v. 12) en Jeremia 10 (v. 12): “Hij strekte de hemelen uit.” Het staat 17x in de Bijbel: “God strekte de hemelen uit.” Wat wordt daarmee bedoeld? Ik vermoed dat Hij de hemelen uitstrekte. Nu misschien wat opties die de roodverschuiving kunnen veroorzaken. Onthoud dat roodverschuiving wellicht de enige wetenschappelijke informatie is die gebruikt wordt om de oerknaltheorie te ondersteunen. Ze kijken naar de sterren en zeggen: “Roodverschuiving, roodverschuiving, roodverschuiving. Alle sterren bewegen zich weg. Dat betekent dat alles zich ooit bevond in één stip. De roodverschuiving bewijst dus de oerknal.” De oerknal is de domste theorie ooit. Mogelijke oorzaken van roodverschuiving kunnen zijn:

  • Dat de schepping zich aan het uitstrekken is. Als de sterren zich weg bewegen, vanwege uitstrekking, dan veroorzaakt dat roodverschuiving.
  • Het kan zijn dat licht vermoeid raakt. Licht buigt door een prisma. Verschillende golflengtes zijn verschillende energieniveaus. Daarom ontstaat de regenboog.
  • Misschien vanwege het effect van door de ruimte reizen met grote afstanden? Is ruimte echt niets? Of is er iets in de ruimte, waar het licht dan doorgaat? Ik weet ’t niet.
  • Misschien is het toch ’t Doppler-effect. Zou kunnen.
  • Misschien is het licht versneld of vertraagd door ’n zwart gat.

Robert Gentry heeft ’n goed artikel op z’n website, halos.com. Je kunt daar meer lezen over technische informatie en problemen met de roodverschuiving. Over sterren gesproken, hier een goed boek van Brian Young: The Stars: God's Word in the Sky. Bij ons voor $10. Christenen zouden niet bang moeten zijn voor astronomie. Astrologie is wat anders. God schiep alles. Hier een boek: Astronomy and the Bible. Het is te verkrijgen via onze website. Donald B. DeYoung. Geweldig boek. We dienen astronomie te bestuderen. Bestuderen wat God heeft gemaakt.

 
Go back De dierenriem

Een controversieel boek van James Kennedy, Coral Ridge Presbyterian Church in Fort Lauderdale, Florida. Hij zegt: “De echte betekenis van de 12 symbolen van de dierenriem. Waarschijnlijk zat daar oorspronkelijk het evangelie in.” Nu is ’t vervallen tot de horoscoop. Zie coralridge.org voor ’t boek. $8,00. Maar de Bijbel spreekt in Job 38:32-33 over sterrenbeelden, de Plejaden en Orion, Mazzaroth en de Wagen. De Bijbel vermeldt sterrenbeelden. Wat betekent dit? Niemand weet ’t zeker, maar sommige christenen denken dit: “Toen God oorspronkelijk de wereld maakte had Adam geen Bijbel. Deze was nog niet geschreven. Dus God gaf Adam het evangelie in de sterren. De 12 sterrenbeelden vertellen ’t verhaal van de verlossing, de komst van Christus en misschien dat de Sfinx (bij de piramide in Egypte) werd gebouwd om ons te vertellen hoe de dierenriem te lezen. Het begint met ’t gezicht van ’n vrouw en eindigt met het lichaam van een leeuw. In plaats van in januari te beginnen, begin je met de Maagd, dan de rest, en je eindigt met de Leeuw.” Ik weet ’t niet. Vandaag de dag is de horoscoop verdraaid. Satan verdraait alles wat God heeft gemaakt. Maar er schijnt toch iets in te zitten. Misschien staat het evangelie toch in de sterren. Carl Baugh heeft ’n goede theorie, dat ieder sterrenbeeld verschillende radiogolven produceert. Sterren doen dat. Hij denkt dat de ijsmantel die eerst boven de aarde was, die radiofrequenties kon veranderen in audiogolven, zoals ’n kristalradio die vibreert. En Adam en Eva zouden in staat zijn om de muziek van sterren te horen. Vermeld in Job 38. Waar of niet waar, ’t is een leuke preek. Het hele evangelie werd hun continu toegezongen. Wie weet.

 
Back to Main Index Over het krimpen van de zon als bewijs dat de zon niet miljarden jaren oud is...

Nu, volgende vraag: “Is de zon aan het krimpen?” Daar is enige controversie over binnen creationistische groepen gedurende de laatste 10 jaar over deze vraag. De zon is aan het krimpen, daar is geen twijfel aan, maar bewijst dat dat de zon niet miljarden jaren oud is? Ik denk van wel. De zon brandt klaarblijkelijk. Kijk maar eens buiten. Het verliest ongeveer 5 miljoen ton per seconde. Wat ’n afslankingsprogramma. Dat houdt in dat het ooit groter was. Daar hoef je geen genie voor te zijn. Bulletin of the American Astronomical Society had een artikel in 1979 waarvan de geldigheid werd betwist. Er stond: “Sinds 1836 hebben meer dan 100 observeerders in Engeland en Amerika directe visuele metingen gedaan, die suggereren dat de diameter van de zon krimpt met een snelheid van 0,1% per eeuw, oftewel 1,5 meter per uur.” Laten we dat even voor waar aannemen. Als de zon brandt, en het verliest 1,5 m/u, dat wil zeggen de diameter. De radius verliest dus 0,75 meter/u. Het is 150 miljard km van de zon naar de aarde. Deel dat door 0,75 m/u, en de zon kan onmogelijk miljarden jaren oud zijn. Er zijn wel enkele veronderstellingen, bvb., is de verbrandingssnelheid altijd hetzelfde geweest? Maar we weten allemaal dat de zon brandt. We zijn het er allemaal over eens dat de zon kleiner wordt. “Indirecte technieken bevestigen dat de zon krimpt, zij concludeerden dat het uiteenvallen 7x minder zou zijn.” Dit is uit Science magazine. Dit is een kaart van alle observaties. Metingen zijn gedaan met behulp van trigonometrie. De zon is daarvoor dichtbij genoeg. Metingen van de diameter van de zon tonen ’t krimpen van de polen en evenaar. De zon oscilleert, ’t zwelt en trekt samen. Het brandt als een marshmallow. Maar in ’t algemeen neemt volgens de kaart de grootte af.

Ga je miljarden jaren terug dan neem je aan dat dit een probleem veroorzaakt. Als de zon groter zou zijn, dan zou ’t al snel Mercurius, Venus en de aarde opslorpen. Christenen dienen wijs te zijn en daar geen jaartallen aan te geven. Zeg niet dat het 18,6 miljoen jaar geleden gebeurd zou zijn. De atheïst gaat dan in op het getal en mist het hele concept. Het gaat erom dat de zon brandt. Hij was groter. Dit veroorzaakt een probleem voor je theorie. Een nog groter probleem dan de diameter is de massa van de zon. Zwaartekracht is direct evenredig met de zwaarte of massa van een object. Als de zon massiever is, dan is de zwaartekracht groter, en begint ’t planeten in te zuigen. Dit door ze uit hun loopbaan te trekken. De zon krimpt en creëert een probleem voor ’t geloof in een miljarden jaren oud heelal. Maar ik gebruik geen jaartallen.

Astronoom en vriend Danny Faulkner van de Universiteit van South Carolina heeft me meegeholpen om met Hugh Ross te debatteren. Hij heeft ’n geweldig artikel op zijn website: ‘De jonge zwakke zon paradox en de leeftijd van ’t zonnestelsel’. Hij zegt: “Als de zon, teruggaand in de tijd, minder helder zou zijn geweest, zou dit een probleem veroorzaken. Hoe hebben planten de veranderende helderheid overleefd? Evolutionisten houden vol dat leven 3,8 miljard geleden op aarde verscheen. Sindsdien zou de zon 25% helderder zijn. Als de zon nu 25% helderder is, hoe konden planten dan evolueren?” Hij geeft een aantal goede gewettigde punten voor de paradox dat ’n jonge zwakke zon een probleem is voor evolutionisten. Zijn conclusie is dat ’t niet miljarden jaren oud is. Andere astronomen zeggen: “Onmogelijk, natuurlijk is ’t miljarden jaren oud.”

 
Back to Main Index Over Koolstofdatering (koolstof-14, C14)...

“Hoe zit het met koolstofdatering?” Die vraag wordt mij de hele tijd gesteld. Jonathan heeft dit boek gekocht voor $70. De nieuwe is $80. Radio-isotopen en de leeftijd van de aarde. Het RATE-project. Ik ben zeker geen topexpert inzake koolstofdatering. Maar als leraar kan ik dingen uitleggen zo goed als ik kan. Een leraar dient het complexe uit te kunnen leggen aan de gemiddelde persoon. Ik moet zelf eerst dingen begrijpen voordat ik ’t uitleg. Nu kijken we hoe koolstofdatering behoort te werken en de problemen daarbij. Koolstofdatering werd pas in 1949 ontdekt, een kleine 60 jaar geleden. Toen men in 1830 begon te vertellen dat de aarde miljarden jaren oud is vertelden ze dat niet vanwege koolstofdatering. Daar had nog niemand van gehoord. Waarom onderwees men 175 jaar geleden dat de aarde miljarden jaren oud is? Ze hadden miljarden jaren nodig om hun theorie goed te laten lijken, dat was de reden. Ik zeg: “Een kikker wordt een prins door een kus.” U zegt: “Een sprookje.” Maar als ik zeg: “Een kikker wordt een prins als je miljarden jaren wacht.” Dan zegt men: “Nu wordt het geloofwaardig.” Nee, het is nog steeds een sprookje. Het is een stom idee.

 
Go back De geologische kolom

Het begon allemaal met de geologische kolom. Zie DVD 4 en 6. De aarde werd opgedeeld in lagen, Kainozoïcum, Mesozoïcum, Paleozoïcum. Iedere laag kreeg een naam, een leeftijd en een index fossiel. Zie DVD 4. Toen zei men: “Nu moeten we bewijzen dat deze lagen oud zijn.” Ze zogen dus wat getallen uit de duim en gebruikten alleen dateringstechnieken die overeen kwamen met de geologische kolom, omdat deze al 180 jaar onderwezen wordt. “Dus het is waar!” Nee, iets hoeft na 180 jaar onderwijs nog niet per sé waar te zijn. Maar dat is de logica van de wetenschappers: “We weten dat de geologische kolom is vastgesteld. Daarom moet koolstofdatering passen, anders verwerpen we ’t of testen we door.” Misschien moeten ze wel 5 of 6 keer testen, voordat het verlangde getal er is. Maar hoe weten ze dan welke de juiste is als men elke keer een ander getal krijgt? “Radiometrische datering is niet uitvoerbaar zonder de geologische kolom.” “Sinds William Smith, ’t begin van de 19e eeuw, zijn fossielen de beste, meest accurate methode voor het dateren en correleren van de rots waarin ze zich bevinden.” “Afgezien van moderne voorbeelden, wat eigenlijk archeologie is, kan ik niets bedenken waarbij radioactief verval wordt gebruikt om fossielen te dateren.”(Ze dateren fossielen niet met de koolstofmethode, ze worden gedateerd door hun geologische positie. Zo gaat men te werk.

 
Go back Grondslagen van de C-14 dateringsmethode

Dit is wat er gebeurt. De atmosfeer van de aarde is circa 160 kilometer dik. Om wrijvingsloos te zijn dient de Space Shuttle 160 kilometer hoog te zijn. 160 kilometer omhoog is niet zo ver. Maar als je naar de atmosfeer kijkt dan heeft het verschillende duidelijke lagen. Op circa 11 tot 13 kilometer hoogte is er een gedeelte waar het heel koud is, -60 tot -75 graden Celsius.

  1. De atmosfeer bevat, 78% stikstof, 21% zuurstof en een beetje koolstofdioxide voor de planten om adem te halen. Planten ademen koolstofdioxide in, CO2. En er is zeer weinig radioactief koolstof (C14), 0,0000765%.

Radioactief koolstof is anders dan gewone koolstof. Het ontstaat wanneer straling de atmosfeer raakt. Zonlicht raakt de atmosfeer, knalt tegen stikstof aan, en verandert het in C14. Dus het begint met zonlicht dat de atmosfeer raakt. Ongeveer 10 kilo C14 wordt elk jaar geproduceerd. Dit wordt over de hele aarde verspreid. Stel er is 10 kilo goud verspreid over de aarde, dan ga ik er niet achter aan. Je zult het niet vinden. Zeer kleine hoeveelheden. In het periodiek systeem liggen koolstof en stikstof naast elkaar. Stikstof heeft een atoomgewicht van 14. Koolstof heeft een atoomgewicht van 12. Maar als zonlicht tegen stikstof aanknalt dan slaat ’t wat dingen eraf en wordt het koolstof-14, C14. Het weegt nog net zoveel als stikstof, maar wordt nu als koolstof beschouwd.

 

Het is radioactief koolstof, het is onstabiel en valt uit elkaar. Net als drie jongens die verkering hebben met hetzelfde meisje. Die relatie blijft niet voor altijd. Iets zal misgaan. Koolstof-14 is onstabiel, en vindt het niet leuk om koolstof-14 te zijn. Het wil uit deze situatie en valt dus uit elkaar. Gemiddeld valt ongeveer de helft uit elkaar. Dat gebeurt iedere 5.700 jaar. Dit gebeurt volgens een willekeurige procedure. Je hebt dus ’n bult moleculen, maar onbekend is welke uit elkaar vallen. Maar de statistieken vermelden dat de ongeveer de helft iedere 5.700 jaar uit elkaar valt. Koolstof-14 zweeft nu in de atmosfeer net zoals gewoon koolstof en hecht zich aan zuurstof, zoals koolstof vaak doet, en ’t wordt koolstofdioxide. De planten ademen dan CO2 in, koolstofdioxide. Dan komen er dieren en eten de planten op.

  1. Dus de enige manier waarop koolstof-14 de levende wereld inkomt is, dat ’t wordt gemaakt door de zon, raakt de atmosfeer, planten ademen het in en de planten worden gegeten door dieren.

Wellicht heb je ooit planten gegeten, of heb je dieren gegeten die planten hebben gegeten. Alles wat we eten zijn planten of dieren die planten hebben gegeten. Planten absorberen CO2. Iets daarvan is radioactief.

  1. Dus als de atmosfeer 0,0000765% bevat, neemt men aan dat de planten ook 0,0000765% bevatten.

Waarschijnlijk een redelijke veronderstelling, die ik niet betwist. Maar dit is één van de vele veronderstellingen die binnen kunnen komen en dingen zoals koolstofdatering verwarren. Jij bevat waarschijnlijk 0,0000765% koolstof-14. Omdat jij die planten direct of indirect hebt gegeten. Er is balans in de natuur.

  1. Wanneer de plant of ’t dier sterft, stopt de inname van koolstof-14. Het ademt niet meer, ’t eet niet meer.

Wat ’t ook bevatte, het vervalt. Er was verval toen het nog leefde, maar nu is er niets om te vervangen.

  1. Men vergelijkt dus koolstof-14 in ’t fossiel met de hoeveelheid in de atmosfeer, en men zegt: “Dit fossiel heeft slechts de helft. Daarom is het dood sedert één half-leven, 5.700 jaar.”  Dit omdat ’t verval doorgaat na de dood, maar ’t kan nu niet vervangen worden.

Terwijl het leefde, zou het 0,0000765% moeten bevatten. Als ’t 0,00003825% heeft, dan is het één half-leven lang dood. Of twee of drie half-levens. Theoretisch wordt het nooit nul. Maar voor praktische doelen kan men het na een bepaalde hoeveelheid niet meer meten, het wordt gewoon te weinig. Het gaat van een ½ naar een ¼ naar een ⅛ naar een 1/16, naar niet genoeg om te meten.

 
Go back De methode en zijn beperkingen

Geweldig artikel van ‘Institute for Creation Research’. Zij deden het RATE-project, www.icr.org. Ze schreven: “Met hun korte 5.700-jaar half-leven kan geen enkel C14-atoom bestaan in koolstof ouder dan 250.000 jaar. Men kan onmogelijk natuurlijke bronnen van koolstof onder de ijstijdlagen vinden, die niet ’n flinke hoeveelheid C14 hebben. Hoewel zulke lagen worden verondersteld miljoenen of miljarden jaren oud te zijn, zijn conventionele C14-laboratoria op de hoogte van deze onregelmatigheid sinds de vroege jaren 80, en hebben geprobeerd het te elimineren, maar hebben het niet kunnen verklaren. Onlangs heeft ’t beste C14-laboratorium geleerd, gedurende 20 jaar C14-metingen, om monsters uitwendig niet te besmetten. Zulke observaties zijn naar creationisten bevestigd inzake koolmonsters en zelfs dozijnen diamanten.” Denk maar na wat dat betekent. Lesboeken zullen je vertellen: “Kolen werden 250 miljoen jaar geleden gevormd tijdens de Carboon periode.” En toch wanneer ze kool testen, heeft ’t nog steeds C14. Hoe is dat mogelijk? Als alle C14-atomen verdwijnen in zo’n 30 tot 50.000 jaar, waarom zijn er dan nog steeds C14-atomen in kolen? Ik heb ’n idee: “Het is niet 250 miljoen jaar oud.” Van dat antwoord houden ze niet. Ze blijven zoeken totdat ze een ander antwoord vinden, want de mijne vinden ze niet leuk. En diamanten, die volgens hen miljoenen jaren geleden zijn gevormd, bevatten nog steeds C14. Het is onmogelijk ze te besmetten, het is de hardste substantie die we kennen. Hoe krijg je C14 in diamanten? En wanneer werden diamanten gevormd? Superman drukt even een kooltje in elkaar en geeft de diamant dan aan Lois. Men heeft de laatste 20 jaar geleerd diamanten te maken, niet te onderscheiden van natuurlijke diamanten. Ze gebruiken hoge druk om kunstdiamanten te krijgen. Maar ze worden niet zo groot. Sinds 2005 met een synthetisch proces zijn ze groot. Neem je huisdier, cremeer het lichaam, en druk het tot een diamant. Voor de rest van je leven draag je je hond. Of je ex-vrouw. Maar ik denk niet dat ik dat wil doen. het IRC artikel vervolgt: “Zelfs deze diamanten hebben koolstof-14. Deze kunnen niet besmet worden, wat indiceert dat de aarde slechts duizenden en niet miljarden jaren oud is.”

Het RATE-project boek is moeilijk te lezen. Heel moeilijk te lezen. Jonathan, hoe ver ben je gekomen? Op de helft, na ongeveer een jaar lezen. Het is moeilijk. Een eenvoudiger versie is ’t boek van Donald DeYoung: Duizenden, niet miljarden. Een beknopte weergave in echt Engels. Het is niet miljarden jaren oud.

 
Go back De veronderstellingen van de methode

Maar de uitgangspunten van de koolstofdateringen moeten aangestipt worden. Ze zeggen: “C14 vervalt bij een bepaalde snelheid, dus als ’t de helft minder heeft, dan is ’t half zo oud.” Er zijn een paar veronderstellingen die alles verwarren. Het werkt als volgt, we doen water in een ton met de brandslang. Maar wat je niet weet is dat ik gaten in de ton heb gemaakt. Tijdens het ingieten lekt ’t water eruit. Net zoals je bankrekening, geld komt binnen maar lekt weg. Wie hier heeft dat al ontdekt? De atmosfeer van de aarde is als die ton. Het krijgt ieder jaar 10 kilo koolstof-14. Het lekt altijd weg via verval. Dus de vraag is: “Hoelang duurt het voordat ’t stadium van evenwicht is bereikt?” Met een ton kun je berekenen, hoeveel er in gaat per minuut, en hoeveel lekt er weg per minuut. Het is dan te berekenen wanneer het evenwicht wordt bereikt. Ze zeiden: “Wanneer wordt ’t evenwicht bereikt in de atmosfeer?” Dus de ontdekkers van koolstofdatering vroegen ze af eind jaren 40: “Hoe wordt ’t evenwicht bereikt in de atmosfeer?” Ze deden verschillende studies en zeiden: “Als we een compleet nieuwe aarde hebben die rondom de zon gaat, hoelang duurt het om het evenwicht in de atmosfeer te bereiken, waar de snelheid van de productie en het verval gelijk zijn?” Ze bepaalden dat het 30.000 jaar duurt om het evenwicht te bereiken. Ik weet niet hoe ze dat bepaald hebben. Maar volgens mijn onbevooroordeelde mening hebben ze twee fouten gemaakt. Ze stelden:

  1. “Nummer 1, de aarde is miljoenen jaren oud.”  Fout nummer 1., en;
  2. “Nummer 2,” zeiden ze, “we kunnen het evenwichtsprobleem is te negeren. Dat punt hebben we 30.000 jaar geleden gepasseerd.”

Maar het evenwicht is nog steeds niet bereikt. “Radioactief koolstof wordt 28-37% sneller gevormd, dan dat ’t vervalt.” Denk daar maar over na. 1) Als radioactief koolstof nog steeds sneller wordt gevormd dan dat ’t vervalt, dan is de aarde jonger dan 30.000 jaar. 2) Je kunt ook nergens koolstofdatering op toepassen. Je moet namelijk weten wanneer het geleefd heeft, om te kunnen berekenen wanneer het geleefd heeft. Je moet weten hoeveel koolstof-14 het inademde toen het nog leefde. ’t Werkt niet. Meer informatie op www.arky.org. Artikelen van Ron Cooper, dat de aarde nog niet het evenwicht heeft bereikt. Een ijklijn. Als ’n dier nog steeds leeft zou ’t circa 16 klikken op de Geigerteller moet geven, per minuut per gram. Bij 8 klikken, ’t heeft één half-leven gehad. 4 klikken, twee half-levens, etc. Dit wordt een ijklijn genoemd. In theorie lijkt het erop dat het werkt. Maar er zijn verscheidene echt duidelijke veronderstellingen. Ik snap niet dat ze ’t niet zien.

Stel je komt een kamer binnen en ik zeg: “Deze kaars op de tafel brandt. Wanneer werd het aangestoken? Kom erachter dat het 18 cm hoog was.” Jij zegt: “Dat zegt me niets.” Nu meten we hoe snel ’t brandt. Voor een tijdje meten we de kaars zeer nauwkeurig met een stopwatch. We komen overeen dat de kaars 1 inch per uur brandt. Hier zijn onze twee feiten:

  1. 18 cm hoog.
  2. Het brandt 1 inch per uur.

Wanneer werd het aangestoken? Niemand kan het bepalen. Tenzij je wat veronderstellingen doet.

  • Veronderstelling 1: “Hoe hoog was de kaars?”
  • Veronderstelling 2: “Heeft ’t altijd met dezelfde snelheid gebrand?”

Geen van beiden kan men weten. Je vindt een fossiel in de grond. De hoeveelheid koolstof kan bepaald worden, en ook de vervalsnelheid. Ik betwist geen van beiden.

  • “Hoeveel zat erin toen het nog leefde?” Weet ik niet.
  • “Verviel het altijd met dezelfde snelheid?” Weet ik niet.
  • “Werd het besmet, toen het al die miljoenen jaren in de grond zat?” Daar kun je nooit achter komen.

Als de aarde een water- of ijsmantel boven de atmosfeer had (zie DVD 2), dan zou dat veel zonnestraling blokkeren, wat vorming van C14 verhindert. Dieren die vóór de zondvloed leefden, leefden in ’n wereld met veel minder C14. Misschien niets, maar zeer zeker minder. We graven dus een fossiel op dat 4.400 jaar begraven is geweest. Stel het had toen 4 klikken (nu normaal = 16). We graven 4.400 jaar na de zondvloed een mammoet op en ’t wordt koolstofgedateerd. We nemen aan dat ’t met 16 begon. Na testen blijkt de waarde 2. Dan zeggen we: “Al 4 half-levens!” Maar eigenlijk heeft ’t nog maar één half-leven gehad. Daarom werkt ’t nooit.

 
Go back Twijfelachtige praktijken!

  • In 1949 ontdekte men koolstofdatering en men deed verschillende testen: “De poot van een mammoet bleek 15.000 jaar, maar de huid 21.000 jaar.” Hoe kunnen 2 gedeelten van hetzelfde dier verschillende leeftijden hebben? Het is duidelijk: één van de getallen is foutief. Zijn ze allebei wel juist? En als één juist is, welke dan? Het is niet te bepalen.
  • 14 jaar later [1963] werd een levende mossel getest, 2.300 jaar oud. Levend en wel!
  • Op het 1970 Nobel Symposium zeiden ze: “Als een C14-datum onze theorie ondersteunt, dan komt het in de hoofdtekst. Indien het niet geheel tegenstrijdig is, dan als een voetnoot. Als het volledig tegenstrijdig is, dan laten we ’t weg.” Kunnen ze zomaar wat getallen kiezen? Exactly correct! Als het getal niet aan de verwachtingen voldoet, dan laten ze ’t weg.
  • In 1971 was een zojuist gedode zeehond koolstofgedateerd op 1.300 jaar oud.
  • “Problemen met koolstofdatering zijn onontkenbaar diep en serieus. Ondanks 35 jaar technische verbeteringen worden de onderliggende veronderstellingen sterk betwist. Het lijkt er sterk op dat koolstofdatering zich spoedig in ’n crisis bevindt. Voortschrijdend gebruik van de methode hangt af van een herstel-als-we-gaan benadering, waarbij besmetting en fractionatie worden toegestaan en calibratie wanneer mogelijk. De helft van de data wordt verworpen.” Zie je dat? Van de duizenden keren dat men koolstofdateert wordt de helft verworpen. Hoe weten ze dat ze ’t mis hebben? En hoe weet je dat de andere helft goed is? Als de helft wordt weggegooid, dan moet er bij iemand ’n rood lichtje gaan branden. Dit is idioot. Waar zijn we mee bezig? We verdoen onze tijd. ’t Artikel zegt verder: “Een wonder, de andere helft dient geaccepteerd te worden.Ongeacht hoe bruikbaar, koolstofdatering is nog steeds niet in staat accurate resultaten te geven: het bevat tegenstellingen, relatieve chronologieën, en de aangenomen datums zijn geselecteerde datums. Niets meer dan 13e-eeuwse alchemie.” Mee eens. Da's uit 1981. Ik heb alles op chronologische volgorde, ’t wordt nooit beter.
  • 1984, levende slakken koolstofgedateerd op 27.000 jaar oud.
  • 1992, 2 naast elkaar gevonden mammoeten. De één is 22.000 jaar oud, de ander is 16.000 jaar oud. Welke is de juiste? Of zijn ze allebei fout? Of allebei juist? Onmogelijk te zeggen.

 
Go back Gissen en passen...

  • “In 1996 gebruikte Carl Swisher van de Berkeley University, de meest geavanceerde technieken om menselijke fossielen te dateren. Hij herevalueerde Homo-erectus schedels, gevonden in 1930 in Java. Hij testte ook ’t sediment waarin ’t gevonden was. De soort zou 250.000 jaar geleden uitgestorven zijn. Met 2 verschillende dateringsmethoden bleef hij dezelfde resultaten behalen. De botten waren maximaal 53.000 jaar oud en minimaal 27.000 jaar oud.” Ik wil 2 dingen aanstippen. Hij zoekt naar een resultaat van 250.000 jaar. Maar hij blijft maar 53.000 tot 27.000 jaar krijgen. Da's maar 1/5 van wat hij wil. Hij krijgt nog steeds een fout van 96%. Ik bedoel, is het 27.000 of 53.000? Dit is geen exacte wetenschap.

Dus als ze ’n artikel in de krant plaatsen: “We hebben een mammoetbot gevonden en het is 17.221 jaar, 6 maanden en 3 dagen oud.” Dan weten ze ’t niet, ze verzinnen het gewoon.

  • Professor Reiner Protsch von Zieten nam ontslag in februari 2005, omdat hij jarenlang loog over koolstofdatering. Zijn bedrog werd in februari 2005 ontmaskerd. Hij dateerde het ‘Bischof-Speyer’ skelet op 21.300 jaar. Maar in Oxford werd het op 3.300 jaar gedateerd. Een fout van 700%. Prof. Protsch zei dat hij de oudste Duitser had gevonden, die als eerste naar Duitsland kwam, 27.400 jaar oud. In Oxford bleek dat ’t een oude man was die stierf in 1750. Hij is 250 jaar oud. De professor had tientallen jaren gelogen, dus nam hij uiteindelijk ontslag. Oneervol, en zo hoort hij ’t ook te doen.
  • [1975] “Één deel van de Vollosovitch mammoet dateerde men op 29.500 jaar. Een ander deel op 44.000 jaar.” Gesproken over een langzame geboorte?
  • [1975] Een leuk artikel van Rand McNally: “De laatste 2 jaar is een absolute datum verkregen van de Ngandong beddingen (dat is in Indonesië), het interessante getal van 300.000 jaar met plus of minus 300.000 jaar.” Ze hebben de spijker op de kop geslagen, plus of minus, een fout van 300%.
  • [1975] In een Geologisch Rapport voor Professionelen, Verslag 862, waar sommigen twijfels over hebben, maar ik heb ’t ergens in m’n bibliotheek. Ik wil je hier enkele dingen laten zien. Het bevat allerlei artikelen over het koolstofdateren van dingen in Alaska. Ze hebben monster SI454 koolstofgedateerd. Het staat hier op de kaart. Ze zeiden dat het 17.210 jaar oud was, plus of minus 500 jaar. Toen testten ze monster SI455 en zeiden: “Deze is 24.140 jaar oud.” 17.000, 24.000. Nou dat werkt goed, totdat je erachter komt dat dit hetzelfde monster is als SI454. Hetzelfde monster, opnieuw getest. Is het dan 17.000 of 24.000? Monster 299 was minder dan 20.000 jaar oud. Dat teken < betekent kleiner dan. Monster L-137X is groter dan 28.000. Zo te zien werkt ’t goed. Deze is minder dan 20.000, die is meer dan 28.000, maar L-137X en 299 zijn hetzelfde monster. Hoe kan een monster tegelijkertijd groter dan 28.000 en kleiner dan 20.000 zijn? Rekenkundig onmogelijk. Niet zo goed.
  • Levende pinguïns werden koolstofgedateerd op 8000 jaar oud.

 
Go back Resultaten van dateringen op basis van vooronderstellingen: Het dopjesspel

  • [1972] Koolstofdatering van aardlagen waar dinobotten werden gevonden, 34.000 jaar oud.

Eens debatteerde ik met ’n professor, en hij werd zo boos: “Hoe kunt u Reader's Digest als bron gebruiken?” Ik zei: “Meneer, ik gebruik Reader's Digest als bron voor een foto van het dinobot, en niet als bron voor het feit zelf.” Hij zei: “Oké, oké.” En ’t debat ging verder. Maar dinosaurussen worden geacht 70 miljoen jaar oud te zijn. Een Rus dateerde dinobotten op minder dan 30.000 jaar. Hugh Miller uit Ohio vroeg of ze vier monsters van dinobotten wilden koolstofdateren. Dat kostte $600. Ze dateerden ze op minder dan 20.000 jaar oud. Toen zei hij: “Dit zijn dinobotten.” Toen zeiden ze: “Dan zijn ze geen 20.000. We testen ze opnieuw.” Waarom kunnen ze geen 20.000 zijn? Zij zeiden: “Omdat dino's 70 miljoen jaar geleefd hebben. Als je ’t ons verteld had, hadden we ze nooit gedateerd.” Een vriend van me, inmiddels overleden, deed veel archeologisch werk. Hij groef in ’n put en vond lagen van verbrand hout. Goed voor koolstofdatering vanwege de koolstof. Hij deed monster A in een zakje, van die en die laag, op zoveel meter diepte. 3 meter lager vond hij nog meer lagen verbrand hout. Een verwoeste stad. Dit werd monster B. Hij vroeg of ze dit wilden koolstofdateren. Het kostte $600. Monster A was, ik ben ’t vergeten, 3000 jaar oud. Monster B was 4000 jaar oud. Hij wachtte 6 maanden, verwisselde de labels, en bracht ze naar hetzelfde laboratorium voor koolstofdatering. Nu is monster B in het bovenste zakje, hij heeft alleen de labels verwisseld. Ze geven hetzelfde resultaat: 3000 en 4000. Het werkt gewoon niet.

Hier zijn wat dingen te overwegen wat betreft koolstofdatering. Dateer ’n monster met bekende leeftijd, dat werkt niet. Dateer een monster met onbekende leeftijd, dan wordt verondersteld dat ’t werkt. Da's geen wetenschap. Chemische elementen die vervallen produceren helium. De hoeveelheid helium in de atmosfeer indiceert een ouderdom van minder dan 2 miljoen jaar, niet miljarden jaren. Voor meer info lees dit boek: Mythology of Modern Dating Methods van ICR, de experts van de creationisten. Deze man zegt: “Rotsen dateren de fossielen, maar de fossielen dateren de rotsen meer accuraat.” Da's belachelijk. Het is allemaal gebaseerd op cirkelredenering, zie DVD 4. Ik sprak met James P. Dawson, die vanavond in ons radioprogramma zal zijn, hield zich bezig met het dateren van maangesteente. Men bracht maangesteente naar zijn laboratorium en vroeg: “Hoe oud is het?” Monster 10017 verdeelde hij in 6 stukjes en testte het vele malen. “Hoe oud is het?” Ze kregen getallen van 2,5 tot 4,6 miljard. Dat is een fout van 100%. Ik sprak hem in ‘99. Hij woont in Oklahoma. Hij was chef van de Maan en Aarde Wetenschapsafdeling bij het ruimtevaartcentrum NASA in Houston. Hij was bezig met maangesteente. Hij zei dat men leeftijden vond van 10.000 jaar tot miljarden jaren in hetzelfde gesteente. Zie zijn website, jpdawson.com. Hoe kan één gesteente tegelijkertijd 10.000 en miljarden jaren oud zijn? Iets is mis. Het boek Bones of Contention heeft ’n hoofdstuk genaamd: “Het dateringsspel.” Wanneer het noodzakelijk is verandert men de datums. Als ’t niet in de theorie past: “Laten we ’t opnieuw testen, totdat ’t in de theorie past.” De theorie is belangrijk, niet de feiten. De evolutietheorie is een goed beschermde staatsreligie. En dat is alles wat het is.

 
Back to Main Index Over kalium-argon datering (kalium-40)...

“Werkt kalium-argon datering?” De getallen zijn groter, maar de problemen en de veronderstellingen zijn precies hetzelfde. Demonstratie toont aan dat ’t niet werkt. Kalium vervalt zeer langzaam. Koolstof-14 heeft een half-leven van 5.700 jaar. Maar kalium-40 heeft een half-leven van 1.3 miljard jaar. Een zeer langzaam verval. Even voor de duidelijkheid, Uwe edelachtbare, alle dateringsmethoden zijn gebaseerd op het verval van een element. Uranium vervalt tot lood. Kalium vervalt tot argon. Ze gaan allemaal naar beneden in het periodieke systeem, niet omhoog. Allemaal naar beneden. Voor de duidelijkheid moeten we dat dus even in de gaten houden. 80% van het kalium in ’n monster van een ijzeren meteoriet, kan in 4½ uur door water verwijderd worden. Als 80% in 4½ uur verwijderd kan worden, hoe zijn de dateringen dan te vertrouwen? Artikel in ’n Canadees wetenschapsblad: “Conventionele interpretatie van kalium-argon leeftijden is dat te hoge of te lage leeftijden, vergeleken ten opzichte van de rest, verworpen worden. Of de vergelijking met andere gegevens zoals de geologische tijdsschaal.” Test dus iets: “Als het te hoog of te laag is, of het past niet in de geologische kolom: verwerp het.” Waarom al dat geldverspilling met testen? U weet toch hoe oud u ’t wilt hebben? Geef ’t toch zo een getal.

 
Go back Grondslagen van de kalium-40 dateringsmethode

De KBS Tuf (Kay Behrensmeyer). Tuf is een laag as of lava, voornamelijk opeengehoopte as, veranderd in steen. Tuf of tufsteen. Kay Behrensmeyer heeft deze monsters gedateerd met kalium-argon. Hier is de theorie, als een vulkaan uitbarst, dan is het spul en de stenen die eruit komen heel heet. Eventuele gassen ontsnappen dan. Kalium verandert langzaam in gas, en argon is ’n gas. Men gebruikt ’t ook voor solderen. Kalium verandert dus in argon. Wanneer gesteente smelt en uit de vulkaan schiet, ontsnapt het gas. De theorie zegt dan: “De klok is teruggezet met deze nieuwe laag. Het is 0 jaar oud. Zelfs al was het 4,5 miljard jaar in de aarde, de argon is weg. Want alles is gesmolten en het opeengehoopte argon-gas is ontsnapt. We kunnen dus lava, as of welk vulkanisch materiaal ook argon-dateren.” Deze aslaag (genoemd naar Kay Behrensmeyer) heeft men dus gedateerd. Ze zeiden: “212 tot 230 miljoen jaar oud.” Alle wetenschappers kwamen overeen: “Die laag is circa 200 miljoen jaar oud.” Totdat Richard Leakey kwam opdagen in 1972. Hij begon onder de KBS Tuf te graven. Hij vond daar een perfecte normale menselijke schedel. Iedereen in paniek: “Hoe komt ’n normale menselijke schedel onder 200 miljoen jaar oud gesteente terecht, als de mens pas 3 miljoen jaar geleden begon te evolueren? Onmogelijk!” Ze zochten dus de oorzaak, begroef iemand deze persoon onder de lagen? Is er een aardbeving geweest? Is hier ergens een breuklijn? Nee. Het enige wat geconcludeerd kon worden was: “Er is een normale menselijke schedel onder 200 miljoen jaar oud gesteente.” Één groep zei dat ’t bewijst dat er 200 miljoen jaar geleden buitenaardse wezens kwamen. Zou je niets eens kunnen dat het gesteente misschien niet 200 miljoen jaar oud is? Ze kwamen er dus achter dat het geen begrafenis of iets anders was, de persoon lag daar onder de aslaag. Men nam 10 extra monsters van de KBS Tuf. Houdt het in gedachten dat het vele malen gedateerd was en iedereen was het er overeens dat het 212 miljoen jaar oud was. Maar die 10 extra monsters werden nu gedateerd en ze zeiden nu: “Het is slechts 0,5 tot 2,6 miljoen.” Dat is best een heel eind van 212. Maar ze hebben nog steeds een fout van 500%. Van 0,5 tot 2,6. Dit is geen exacte wetenschap.

 
Go back De aarde wordt ouder en ouder, sneller en sneller; Twijfelachtige praktijken

  • In 1770 onderwees men dat de aarde 70.000 jaar oud is.
  • In 1905 zei men dat de aarde 2 miljard jaar oud is.
  • In 1969 toen men naar de maan ging en maangesteente mee terug nam, zei men dat de aarde nu 3,5 miljard jaar oud is. Dat was de officiële leeftijd. Dat hebben ze overigens bepaald met kalium-argon datering. Zie dit artikel.
  • Vandaag wordt de kinderen onderwezen dat de aarde 4,6 miljard jaar oud is.

De aarde wordt dus 21 miljoen jaar per jaar ouder, 40 jaar per minuut!

  1. Koolstofdatering of kalium-argon datering geven altijd wilde datums.
  2. Wat niet in de theorie past wordt verworpen. Alleen ‘juiste’ datums worden gepubliceerd [mits zij overeenstemmen met de geologische tijdschaal]. Waarom verknoei je dan iemands tijd? Dit is geen wetenschap.
  3. a) De oorspronkelijke inhoud is onbekend.
    b) Onbekend is of er besmetting is geweest.
    c) Onbekend is of de vervalsnelheid altijd hetzelfde is geweest. Die dingen kun je allemaal niet weten.
  4. [Alle dateringsmethoden zijn gebaseerd op het verval van een element.]

 
Go back Problemen met kalium-argon datering

Nu wat problemen wat betreft kalium-argon datering.

  • Basalt van de berg Etna in Sicilië. De Etna heb ik overigens beklommen. Men wist dat de berg in 122 voor Christus was uitgebarsten. Er waren geschreven verslagen. Met kalium-argon datering zeiden ze: “Het is 2¼ miljoen jaar oud.” Sorry, zou het geen 2000 moeten zijn?
  • Toen testte men lava van een vulkaan op Hawaï die in 1801 was uitgebarsten. De mensen hadden gezien dat hun stad werd bedolven onder een lavastroom. De leeftijd werd in 1968 gedateerd op 1,6 miljoen. Eens kijken of het beter wordt.
  • Basalt van een in 1959 uitgebarsten vulkaan op Hawaï werd gedateerd op 8½ miljoen jaar.
  • Basalt van de Etna die in 1964 uitbarstte gaf 700.000 jaar.
  • De uitbarsting van 1972 gaf een leeftijd van 350.000 jaar. Er was een uitbarsting toen ik daar was, in ik meen 2002.
  • Lava van de berg St. Helens werd getest, mijn zuster woont er 100 km vandaan. Men testte verse lava van de berg St. Helens [1980], spiksplinternieuw. Ze testten ’t op 5 verschillende manieren en kregen 5 verschillende getallen. Van 350.000 tot 2,8 miljard jaar. Let op: 1) alle 5 getallen zijn verschillend, en 2) alle 5 getallen zijn foutief. Ze hebben ’t mis.

Test men dus een monster met bekende leeftijd, dan werkt ’t niet. Test men een monster met een onbekende leeftijd, dan zou het ineens wel werken. Het werkt gewoon niet. Ik heb er genoeg van dat ik belastinggeld moet betalen om dat wetenschap te noemen. Dat is geen wetenschap maar fantasie. Zie ook het boek The Evolution Cruncher of het boek van het RATE-project, Radioisotopes and the Age of the Earth. Er is ook heel veel in het boek van Walt Brown: In the Beginning. Hij is een doctor in de natuurkunde en jaren lang professor geweest bij de luchtmacht. Ik ben het met hem over ’n aantal dingen oneens, maar dat heb ik met iedereen. We hopen dat ze zich allemaal bekeren. We nemen 5 minuten pauze, komen terug en spreken over: “Zijn er verse dinobotten gevonden?”


Voortgezet in deel 7c

   

Creation Science Evangelism
     488 Pearl Lane
     Repton, AL 36475
     1 (855) BIG-DINO (244-3466)
     Official Website

Go to top of this page


Advertentie