Advertentie
The Wise Old Goat banner

terug naar de Engelse index

Nederlandse pagina's


Catweazle  (TV-serie)
Floris  (TV-serie)
Nederlandstalige boekenzoeklijst 


De Wijze Oude GeitWelkom!

Tja! Wat is hij nu helemaal? Je zou kunnen zeggen een Nederlander die de drukte van het lage land ontvlucht is ..., maar één die het toch ook wel trouw is gebleven! Vaak genoeg maakt hij uitstapjes naar dit lage land om zijn vrienden en familie te bezoeken, maar ook .... ging hij altijd op verzameljacht. En dan loopt hij boekenwinkeltjes en de verzamelmarkten af. Maar de meeste vondsten deed hij via contacten en de Internet. En eigenlijk ... hij woont dan wel in een Zweedse stad, maar hij is niet de eerste Nederlander die hier terecht is gekomen. Namelijk die kwamen al in de 17e eeuw op dringend verzoek van de Zweden en wel om een grachten complex aan te leggen. En veel van die grachtenbouwers zijn hier indertijd met hun hele familie gekomen en ook gebleven. En inderdaad, het heeft hier inderdaad veel weg van Nederland in dat opzicht (van de lucht gezien dus). En die stad, hoe heet -ie? Juist ja, Gothenburg (op z'n zweeds: 'Göteborg' spreek uit: Jutteborj). Nee, nee, heeft niets te maken met de Goten van Duitsland, de naam komt eenvoudig van een burcht (‘borg’) die aan de rivier de ‘Göta’ lag.

Wat zoekt hij dan wel? Zijn grootste verzamel interessen lagen altijd bij Bruintje Beer, Jiddu Krishnamurti en Marie Corelli. Meer recentelijk toen hij onderzoek deed in Scientology had hij origineel materiaal nodig, en dat verzamelde hij toen ook bij elkaar.

Bij Bruintje Beer trekt hem nog het meest de curiosa zijde, dit kunnen puzzles zijn maar ook serviesgoed, kleedjes, klokjes, sieraden, kaarten, kleurboekjes enz enz... Het interesante hiervan is dat het getuigen zijn van de ontwikkelings geschiedenis van Bruintje Beer. Bruintje Beer was indertijd een goede klanten trekker voor het Amsterdamse dagblad Het Algemeen Handelsblad. Het is feitelijk interessant die oude dagbladen door te bladeren en dan tot de ontdekking te komen dat er toendertijd toch nog heel wat meer gaande is geweest rondom deze Bruintje Beer dan alleen de welbekende oblongformaat boekjes met de verhalen van Bruintje. Er waren kleur wedstrijden, prijsvragen en alle mogelijke evenementen. Wie weet dat er ook Bruintje Beer theater voorstellingen zijn geweest in en ook toverlantaarnplaatjes voorstellingen op de scholen? In Friesland kwam men zelfs op het idee om koekjes te bakken met Bruintje erop! Deze Bruintje nu komt oorspronkelijk uit Engeland waar hij voor het eerst verscheen in 1920 (in Nederland pas in 1929), en zijn engelse naam is Rupert Bear. Zijn schepper (of liever schepster) heette Mary Tourtel, naar verluid om aan de behoefte van de Daily Express te voldoen die verlegen zat om een goede stripfiguur om aldus Rupert is jarig 1937 abonnees aan te trekken. En wel.... beertjes waren in de mode, en aldus een beertje zou het zijn, en een beertje is het geworden! Mary Tourtel tekende haar schepping tot 1935, tot haar verdriet moest zij er toen mee stoppen daar haar gezichtsvermogen in gebreke bleef. Een opvolger werd gezocht, en deze werd gevonden in de vorm van Alfred Bestall. Een ontegenzeggelijk knap tekenaar deze Alfred Bestall, echter Bruintje veranderde. Het mysterieuze aspect, de heksen, magie en de diepere dimensie die de onnavolgbare Mary Tourtel in haar creatie legde verdween. Zie ook de engelse pagina! (Rupert Bear)

Mochten bezoekers van deze ‘homepage’ curiosa materiaal (speciaal ouder materiaal) thuis hebben liggen die op één of andere manier verband houden met Bruintje Beer. Dan is de samensteller van deze homepage bijzonder geinteresseerd dit te vernemen. Graag zou hij het overnemen, maar minstens zo belangrijk is het achtergrondverhaal. Deze samensteller verzamelt namelijk ook gegevens omtrent Bruintje Beer, opdat hij er eens een curiosa boek mee kan samenstellen. Dus, álle gegevens, verhalen en wat dies meer zij zijn van harte welkom!

Tja, Krishnamurti daar valt ook nog wel wat over te vertellen. Echter het is beter te verwijzen naar de engelstalige pagina! Marie Corelli? Ja, daar valt ook nog wel één en ander over te zeggen.

Er is ook een Nederlandse zoeklijst betreffende Krishnamurti en aanverwanten!

Wel! Voorlopig is dit alles hier op die Nederlandstalige pagina!

 

Go to top of page


Advertentie