Advertentie
Floris van Rosemondt

terug naar Nederlandse index  |  Engelse index

Floris logo [ Floris page in  nl ]
[Movies], [Catweazle], [Star trek], [Thunderbirds], [Creations of Gerry Anderson]

Floris van RosemondtDeze Floris pagina vermeld verschillende curiosa die er indertijd was. Ik heb hier zelf wel het één en ander van, echter mochten er mensen zijn die zelf interessant curiosa hebben en of andere interessante aanvullende informatie (of die mogelijk fouten ontdekken op deze Floris pagina) dan wil ik hen verzoeken contact met mij op te nemen!!

Floris was een televisie serie, het werd eerst uitgezonden door de NTS (nu NOS) in 1969. Terug in 1969 werd deze serie zéér gewaardeerd, niet alleen door de jeugd, maar ook door hun ouders. De afleveringen werden gefilmd in zwart/wit, de motivatie hiervoor was om te sparen op de productie kosten. Nu wordt er veelal beweerd dat dit de reden was waarom Floris niet internationaal is doorgebroken. Wel, men moet zich hierbij dan toch het volgende afvragen: ‘als deze serie nu zo immens populair was, waarom dan is men in Nederland zelf niet doorgegaan met het maken van meer afleveringen?’ Nieuwe afleveringen konden immers ook in kleur worden gefilmd om eventueel internationaal te kunnen doorbreken. Het feit ligt er dat er toen al scripts klaar lagen voor een totaal van 32 afleveringen! Hoe dan ook het is jammer dat men niet is voortgegaan op de ingeslagen weg.. Wel zijn er nog 19 afleveringen gemaakt in het Duits in 1975, Rutger Hauer is nog steeds Floris, echter Sindala zijn rol wordt waargenomen door iemand anders. De serie ‘Floris’ was in ieder geval een goede start voor Rutger Hauer, alsook voor Paul Verhoeven, beiden hebben later internationaal succes geboekt. En nu 30 jaar na datum zijn de Floris afleveringen eindelijk verkrijgbaar op video. En ja, ik heb hier zelf ook erg prettige herinneringen aan!


Floris, Oldenstein en SindalaHet verhaal van de jonge ridder Floris van Rosemondt en zijn geheimzinnige vriend de fakir Sindala was het grootste succes van de N.O.S.-T.V. in 1969. Dertien zondagen lang keken per uitzending 5 miljoen kinderen én volwassenen naar de soms griezelige, avontuurlijke of harde belevenissen van de twee helden.
Floris en Sindala leefden zo rond 1500 en dat was een avontuurlijke tijd. Twee hertogen: Philips van Bourgondië en Karel van Gelre voerden onophoudelijk oorlog met elkaar en niemand - vooral de burger en de boer niet - werd ontzien door de legers van die twee grote heren. Ook Floris werd zo het slachtoffer van de oorlog tussen de hertogen. Jarenlang had hij immers op Portugese schepen gevaren naar Afrika en India. Omdat hij op de duur genoeg krijgt van die gevaarlijke zeereizen, omdat hij Sindala zijn geboortestreek wil laten zien en omdat hij het kasteel erft, dat al eeuwen door zijn voorvaderen was bewoond, keert Floris naar Holland terug.
Maar van een rustig leven als landedelman komt niets.Sergeant en mannen in hinderlaag De kwaadaardige veldheer Maarten van Rossum, die in dienst is van de hertog van Gelre, ontsteelt hem zijn eigendomspapieren en zó zijn hele erfenis. Zelfs dreigt van Rossum Floris en Sindala uit de weg te laten ruimen. Gelukkig komt dan Heer Wolter van Oldenstein tussenbeiden. Op het nippertje bevrijdt deze Bourgondiër onze helden. Uit dankbaarheid kiezen Floris en Sindala dan de partij van de Bourgondiërs en raken zo verzeild in tal van avonturen met de soldaten van Gelre. Dat ze hieruit steeds heelhuids te voorschijn komen, danken zij aan de ongelovelijke schermkunsten en kracht van Floris en de sluwheid en de supergeheimzinnige toverkunsten van de fakir Sindala.

sound   Floris opening melodie (0:50)

Regisseur: Paul Verhoeven
Scenario: Gerard Soeteman
Jaar:1969
Televisie kanaal: NTS (NOS)
Aantal afleveringen: 12 (hmm, eigenlijk 13: ‘Rond Floris - een kijkje achter de schermen’)
Lengte (elk):27 min
Gesproken taal: Nederlands
Kleur: zwart/wit


Voornaamste rolverdeling:
De bondgenoten
Floris van Rosemondt
Heer Wolter van Oldenstein
Sindala      Klik hier

Gravin Ada van Couwenberg Viola
De vijand
Lange Pier
Maarten van Rossum
Sergeant
Lange Pier

n.b. Gravin Ada van Couwenberg is gecast als Diana Marlet, hetgeen een ps. is voor Diana Dobbelsteen

Floris en Sindala
  Afleveringen:

   1. Het Gestolen Kasteel
   2. De Koperen Hond
   3. De Zwarte Kogels
   4. De Man Van Gent
   5. De Harige Duivel
   6. De Vrijbrief
   7. De Drie Narren
   8. De Alruin
   9. Het Brandende Water
 10. De Wonderdoener
 11. De Byzantijnse Beker, deel 1: Het Tournooi
 12. De Byzantijnse Beker, deel 2: De Genezing
(13.) Rond Floris - een kijkje achter de schermen

Floris op video & dvd

Video set linkerzijde: FlorisVideo set rechterzijde : SindalaAlle de 12 afleveringen zijn verschenen op video, jammer genoeg werd: ‘Rond Floris - een kijkje achter de schermen’ hier niet bijgevoegd. Alleen in de Nederlandse taal, aldus kunnen buitenlandse Rutger Hauer fans er wel van genieten, echter mogelijk wordt niet alles zo goed begrepen.  Eerst verschenen gedurende 1997/98, alle afleveringen op 4 banden, verkoopprijs fl14,95 per band. Later in 1999 was de hele set ook verkrijgbaar in een opbergdoos, het was te bestellen bij de verschillende boekenklubs in Nederland.

De 19 Duitstalige afleveringen van ‘Floris von Rosemund’ gemaakt door Duitse filmmakers zijn voor zover ik weet niet op video verkrijgbaar. Wel, en mocht iemand hierover beschikken (misschien opgenomen op de video indertijd), dan ben ik hier bijzonder in geïnteresseerd!!

Nu dan, begin jaar 2002 waren eindelijk alle episodes (inclusief : ‘Rond Floris - een kijkje achter de schermen’) verkrijgbaar op dvd in mooie verpakking. Blijken ze nu ook nog de oorspronkelijke historische inleidingen uit de archieven te hebben opgeduikeld! En ja hoor, deze zijn ook op deze dvd uitgave te bezichtigen! Verder nog recente interviews met de verschillende hoofdrolspelers uit de serie, alsook Paul verhoeven. Deze dvd set was naar het bleek snel uitverkocht, wel hoorde ik dat er onlangs (halverwege 2003) weer een nieuwe dvd uitgave uitgekomen zou zijn. Echter deze heeft niet al deze extra's en bevat slechts de 12 Floris afleveringen.

Floris boeken
Er verschenen 3 Floris boeken met verhaal en foto's uit de serie (begin 70'er jaren)
- Rood omslag:
- Groen omslag:
- Oranje omslag:
Het Verraad van Oldenstein
Het Beleg van Oldenstein
De Vijand te Slim af

   Album 1 Album 2 Album 3

Dan verschenen er in 1976 nog 2 albums elk met 3 ‘Floris’ ridderverhalen. Tekeningen en scenario waren van Guy Mouminoux.
Hmmmm, tja, maar deze franse Floris heeft echt helemaal niets met ónze Nederlandse Floris te maken!!!

Floris in de krant
Totaal 15 verhalen zijn vervaardigd. De verhalen waren getekend door Gerrit Stapel met een scenario van Gerard Soeteman (m.m.v. Gerrit Stapel). De eerste 10 verhalen verschenen nadien ook in 5 albums (1974-87).
Verhaal 1-12 verschenen met dagelijks een strook in ‘De Telegraaf’ en ‘Het Nieuws van de Dag’ gedurende 1972-76. De eerste aflevering verscheen op zaterdag 8 april, 1972, vergezeld gaande met een aankondiging. (n.b. in België verscheen Floris in ‘Het Laatste Nieuws’en ‘De Nieuwe Gazet’ beide vanaf woensdag 17 april 1974).
Verhaal 13-15 verschenen alleen in Vlaanderen in de ‘Gazet van Antwerpen’. Hmm, het gerucht gaat dat van verhaal 15 de stroken 109-115 & 117-118 zoek zijn gemaakt, en aldus nooit zijn verschenen! Ook van verhaal 14 schijnt strook 42 niet te zijn verschenen. Wie weet hier het fijne van? Mocht er iemand zijn die deze stroken heeft, ik zou hier graag copieën van hebben! Of eventueel de complete verhalen 13-15.

De verhalen zijn als volgt:
  1. De Mussen (90 str)
  2. De Stille Stroper (84 str)
  3. Wie Kaatst Moet de Bal Verwachten (84 str)
  4. Het Rode Meel (90 str)
  5. De Nachtruiter (90 str)
  6. De Geschenken van de Hertog (85 str)
  7. Het Gericht (92 str)
  8. Pelgrims voor de Madonna (90 str)
  9. Het Goud van de Alchemist (100 str)
10. De Takken van het Kwaad (86 str)
11. Recht is Recht Zolang als het Duurt (120 str)
12. De Opvoeding van Mordred (141 str)
13. De Storm (90 str)
14. Schoppen-Maarschalk (87 str)
15. De Stemmen van de Satan (120 str)

Floris in tijdschriften
Taptoe
Taptoe (1970, 52e jaargang, verscheen wekelijks)

# 5 heeft en omslagtekening met Floris en een artikel (zie hier links)

Ik ben onzeker of er nog iets anders in dit blad van Floris was. Wel mocht iemand dit nummer voor mij hebben?

Jamin Junior  (1972, 26 nrs, verscheen wekelijks, de publicatie werd heel erg abrupt gestopt, er verscheen ook een ongenummerd introductie nummer)

# 8 heeft een omslagtekening met Floris (zie hier rechts)

De volgende verhalen verschenen in het blad met 2 pagina's in ieder nummer en met kleuren illustraties van de tv-afleveringen
# 1-14   De Wonderdoener
# 15-26 De Zwarte Kogels [niet afgemaakt!]
Jamin Junior

LP: Floris en de Fakir
Floris langspeelplaat & singletje
- Langspeelplaat (ca 1970) ‘Floris en de fakir’ met 2 hoorspelen (gesproken door de originele acteurs van de serie!) - CNR 544-312
Kant 1: De geschenken van de hertog &
Kant 2: De vier vreemde pelgrims (zelfde als: ‘Pelgrims voor de Madonna’!)

Floris single
- Singeltje (ca 1970) ‘Muziek uit de TV-filmserie Floris, the Imperial Orchestra’ met ‘Thema 1 & 2’
- IMPERIAL 5C 006-24109M
Wie kan mij aan dit singeltje helpen?


Floris curiosa
: ‘Monty, kauwgom & posters’
'Monty' kauwgom'Monty' kauwgom‘Monty’ kwam in 1970 met een een aardige actie die erop was gericht was om de jeugd plaatjes van Floris te laten verzamelen en tegelijkertijd om hun kauwgom aan de man (jeugd) te brengen. Natuurlijk wist men niet van te voren welk plaatje in het zakje zat! Deze plaatjes (foto scenes van de tv-serie) kwamen in kleine rood/wit uitgedoste zakjes met daarop de afbeelding van ‘Floris met zwaard en schild’. Er waren eerst 60 plaatjes, later kon men er 120 verzamelen. Aldus was het kauwgom kopen en dan maar ruilen met je vrienden om alle plaatjes bij elkaar te verzamelen. En mocht je daar in geslaagd zijn, wel, dan leg je ze allemaal ondersteboven neer en dan was het puzzelen geblazen. Namelijk plaatje 1-60 & 61-120 vormden 2 grote afbeeldingen van Floris met Sindala. Het schijnt dat deze ook verkrijgbaar waren als posters by ‘Monty’ voor slechts fl 1,00 per stuk. Haast niemand echter nam deze moeite en nu is er amper aan te komen. Mocht iemand dit hebben, wel dan ben ik beslist geïnteresseerd hierin, geldt ook overigens voor deze ‘Monty’ plaatjes.


Floris naar Duitsland

Floris von RosemundDeze afleveringen werden op film vastgelegd in het hongaarse landschap en werd geproduceerd door Duitse filmmakers, het was een poging om het Nederlandse succes te herhalen. Rutger Hauer is nog steeds Floris, echter Sindala word gespeeld door iemand anders, helaas. Wel schijnen de scenario's van de episodes gedaan te zijn door (of in ieder geval gebaseerd) op de verhalen van Gerard Soeteman. Dit gezien het feit dat meerdere titels van de in Duitsland gemaakte episodes overeenkomen met de titels van de stripverhalen van Gerrit Stapel, alsook de 2 hoorspelen op de Floris langspeelplaat!Floris te paard

Zoals ook in Nederland was het de bedoeling dat dit een serie van 13 afleveringen zou worden, er bleek echter genoeg filmmateriaal te zijn om er uiteindelijk 19 van te maken. Gefilmd werd er van mei tot oktober ’73.
Een vervolgserie was ook hier geplanneerd maar kwam helaas nooit van de grond.

Regisseur: Ferry Radax (Oostenrijk)
Jaar:1975
Televisie kanaal: Das Bayerische Fernsehen
Aantal afleveringen: 19
Lengte (elk):26 min
Gesproken taal: Duits
Kleur: kleur

Voornaamste rolverdeling:
Rutger Hauer .... Floris von Rosemund
Derval de Tana .... Sindala
Fred Stillkrauth ..... van Rossum
Ferdy Maine ..... van Grauberg
Peter Pickl ..... Sergeant
Simone Rethel ..... Viola

Afleveringen:
  1. Das gestohlene Schlos  (Het gestolen kasteel)
  2. Die schwarzen Kugeln  (De zwarte kogel)
  3. Brennende Wasser  (Brandend water)
  4. Der Goldmacher  (De goudmaker)
  5. Der kupferne Hund  (De koperen hond)
  6. Der Teufelsmaler  (Schilder van de duivel)
  7. Die Geschenke des Herzogs  (De geschenken van de hertog)
  8. Die Alraune  (De alruin)
  9. Der Byzantinische Becher  (De Byzantijnse beker)
10. Wallfahrer für die Madonna  (Pelgrims voor de madonna)
11. Die Drei Narren  (De drie narren)
12. Im Zeichen des Bosen  (Het teken van de duivel)
13. Das Gericht  (Het gericht (tribunaal))
14. Die Helden von Rosemund  (De helden van Rosemondt)
15. Die Hochzeit  (De bruiloft)
16. Rum für den Langen Pier  (Rum voor Lange Pier)
17. Die Spuren der Künste  (In het spoor van de kunsten)
18. Die Wassergeister  (De watergeesten)
19. Das Friedenslied  (Het vredeslied)

Go to top of this page


 
Advertentie